Andere vensters:
Bij heel veel continue toevalsvariabelen blijkt een mooie symmetrische klokvormige kromme te horen. Bijvoorbeeld het gewicht van appels, de lengte van een grote groep mensen, vulgewichten van literpakken, en dergelijke zijn vaak normaal verdeeld. Je spreekt dan van een normale kansvariabele of normale statistische variabele. Hier zie je de normale verdeling van de lengtes `L` van een groep mensen met gemiddelde `182` cm en standaardafwijking `7` cm.
De kans die wordt weergegeven door de gekleurde oppervlakte noteer je als: `text(P)(165 le L lt 180 | μ(L) = 182 text( en ) σ(L) = 7)` waarin `mu(L)` de gemiddelde lengte en `sigma(L)` de standaardafwijking van de lengtes is. Je ziet dat die kans `0,32` is, dus `32`% van deze groep mensen heeft een lengte vanaf `165` tot `180` cm. Door verschuiven van deze getallen vindt je andere kansen/percentages.
De beroemde wiskundige Carl Friedrich Gauss (1777—1855) vond er een formule voor. Hij toonde aan dat de verdeling van meetfouten de normaalverdeling was en de bijbehorende verdelingskromme heet naar hem dan ook de gausskromme of normaalverdeling. In 1812 publiceerde de Franse wiskundige Pierre-Simon Laplace (1749—1827) over deze onderwerpen het boek "Théorie analytique des probabilités" , wat tientallen jaren lang als standaardwerk over waarschijnlijkheidsrekening was.
» In de Wikipedia (NL)
» Normale verdelingen » Normaal of niet?
Omdat veel natuurlijke grootheden normaal zijn verdeeld, wordt de normale verdeling veel gebruikt. Maar pas op... de gewichten van mensen zijn (door ons consumptiegedrag) niet meer normaal verdeeld.
Kernwoorden op deze pagina:
Ik wil mij aanmelden voor: