Andere vensters:
Het binomium van Newton is een manier om `(a + b)^n` uit te werken. `(a + b)^n = sum_(k=0)^n ((n),(k)) * a^(n-k) * b^k` met de binomiaalcoëfficiënten `((n),(k)) = (n!)/(k! * (n-k)!)`, het aantal combinaties van `k` elementen uit `n` elementen.
Stel je wilt `(a + b)^7` berekenen. Je kunt dan de driehoek van Pascal gebruiken om de gewenste binomiaalcoëfficiënten uit te rekenen. Daarmee vind je `(a + b)^7 = a^7 + 7a^6 b + 21 a^5 b^2 + 35 a^4 b^3 + 35 a^3 b^4 + 21 a^2 b^5 + 7 ab^5 + b^7` Dat dit zo werkt komt omdat een term als `a^4 b^3` bestaat uit alle combinaties die je kunt maken met `4` keer een `a` en `3` keer een `b`.
Het binomium werd in de 17e eeuw Isaac Newton (1643 - 1727), een Engelse natuur- en wiskundige, bedacht. Hij had het nodig voor zijn differentiaalrekening, namelijk om de afgeleide te bepalen van de machtsfunctie `f(x) = x^n` met `n` een natuurlijk getal. Het differentiaalquotiënt`f'(x) = lim_(h rarr 0) ((x+h)^n - x^n)/h`dat daarbij moet worden uitgerekend bevat de uitdrukking `(x + h)^n` en daarin moest Newton de haakjes wegwerken.
» in Wikipedia » Bewijs van het binomium » in de Khan Academy (video)
» Binomium van Newton
Het binomium is vooral van theoretisch nut. De afgeleide van de functies `f(x) = x^n` met `n` een natuurlijk getal is `f'(x) = n*x^(n-1)` bewijs je ermee. Later werd de afgeleide van `f(x) = x^r` met `r` reëel, bepaald.
Kernwoorden op deze pagina:
Ik wil mij aanmelden voor: