Andere vensters:
Hier zie je een ronde tafel maakt met een diameter van `1` meter. Langs de rand wordt houtfineer geplakt. Je hebt een strook van ongeveer `3,14` meter nodig. Dat lijkt een raar getal. Maar de omtrek van een cirkel is: omtrek cirkel `= pi *` diameter en het getal `pi` is ongeveer `3,141592...` Om `pi` te benaderen, moet je de omtrek van een cirkel met diameter `1` benaderen. Dat probeerden de Oude Grieken al.
Een eenvoudige kilometerteller werkt ook met het getal `pi`. Elke omwenteling van je wiel leg je een afstand af van `pi *` diameter. Bij fietswielen met een diameter van `80` cm telt de kilometerteller het aantal omwentelingen van het wiel. Na `1000` omwentelingen heb je `1000 * 0,8 ~~ 2513` m afgelegd.
Het symbool `pi` werd gangbaar door Leonhard Euler (1707-1783). Het is de Griekse letter p van perimeter (omtrek). Het getal `pi` bleek een heel bijzonder getal te zijn, het is irrationaal... Het aantal decimalen van `pi` is daarom oneindig en daar zit geen regelmaat in. Je kunt `pi` alleen benaderen en daar bestaan dan weer formules voor zoals π4=( 1− 1 3 + 1 5 − 1 7 +… ) en `(pi)/4 = 1/(1 + (1^2)/(2 + (3^2)/(2 + (5^2)/(2 + (7^2)/(...)))))`
» In Wikipedia (NL) » The history of Pi » Pi-song
» Omtrek cirkel
Het getal `pi` wordt vooral gebruikt voor het berekenen van de oppervlakte en de omtrek van cirkels (en ellipsen). Maar ook het werken met radialen als hoekmaat is een belangrijke toepassing.
Kernwoorden op deze pagina:
Ik wil mij aanmelden voor: