Snert

Een praktische opdracht voor de eerste klas

Bronnen: Basiswiskunde: Optellen, aftrekken, Vermenigvuldigen, delen, Afronden, Schatten, Rekenvolgorde.
Een slager, groenteboer en/of de supermarkt of het internet om de prijzen te weten te komen.
Theorie: Rekenen met decimale getallen.
Resultaat: Een volledige uitwerking van de benodigde spullen en een berekening van de prijs. Maak deze berekeningen in Excel!
Studielast: 1 uur

Voor het bereiden van snert (dikke erwtensoep) kun je dit recept uit 'Grootmoeders Kookboek' gebruiken:

Benodigdheden (voor 2 liter snert):

400 gram spliterwten
1½ liter water
½ kg krabbetjes
1 rookworst (225 gram)
2 dikke preien
2 middelgrote uien
100 gram in kleine blokjes gesneden aardappelen
een bosje selderie
4 eetlepels fijngehakte peterselie
1 bouillonblokje
peper en zout

Je kookt snert voor de hele klas. Hoeveel heb je van alles nodig en hoeveel kost dat?


Uitwerking:

  • De opgezochte prijzen (12 punten)
  • De berekening in Excel. (18 punten)
  • Een leesbaar verhaal waarin het gehele kostenplaatje wordt uitgelegd. (6 punten)

Cijfer = (12 + 18 + 6 + 4) / 4