In Excel kun je allerlei soorten diagrammen maken. Je moet dan gegevens in tabellen in de cellen van het spreadsheetprogramma invoeren. Daarna selecteer je bij welke tabellen je het diagram wilt maken. Hoe dat gaat leer je aan de hand van de werkmap
Diagrammen.xls
Deze werkmap kun je met de rechtermuisknop downloaden en door te kiezen 'doel opslaan als...' op je eigen diskette of in een mapje op de harde schijf van de computer opslaan. Doe dat eerst. Kies als naam Diag[..].xls waarbij op [..] bijvoorbeeld je naam komt. Je moet wel eerst enige vaardigheid hebben met het werken met cellen en formules in Excel. De noodzakelijke voorkennis vind je in het practicum 'Tafels'.
Inhoud:
In de werkmap Diag[..].xls vind je tabellen met de oppervlaktes en de inwoneraantallen van de Länder (deelstaten) waarin Duitsland is verdeeld. Deze informatie is afkomstig van de site www.landenweb.com. Je vindt daar meer informatie over verschillende landen.
Sla het resultaat op.
Ga nu naar blad 2 van je werkmap (onderaan klikken op het flapje: Duitsland (bevolking)). Je maakt op dit blad zelf de percentages bij de verschillende bevolkingsaantallen. Sla het resultaat weer op.
Grafieken en diagrammen maak je in Excel met de wizard grafieken. Hij wordt geactiveerd met de knop waarop een klein staafdiagrammetje staat in de werkbalk bovenin het venster. Je kunt daarmee zelf grafieken maken bij de tabellen die je in jou werkmap hebt gemaakt.
Je maakt zo het cirkeldiagram bij de tabel op het eerste blad van je werkmap:
Je hebt nu twee cirkeldiagrammen op je blad. Erg overzichtelijk is dat niet. Gooi de voorbeeldfiguur maar weg en maak je eigen figuur mooi op en zet die op een geschikte plaats op de pagina. Maak het geheel overzichtelijk!
Je hebt natuurlijk wel gezien dat je ook andere soorten grafieken kunt maken. Die had je ook kunnen kiezen. Welke soort het meest geschikt is hangt van je onderwerp (en je eigen voorkeur) af. Maak bijvoorbeeld maar eens een staafdiagram van de verschillende oppervlaktes van de Länder.
Maak op het tweede blad van je werkmap een geschikt diagram bij de bevolkingstabel van de Duitse deelstaten. Als je daarna met de rechter muisknop op de onderdelen van het grafiekgebied klikt, ontdek je dat je van vrijwel alles de instellingen nog achteraf kunt aanpassen. Maak de grafiek 'mooi' en sla het resultaat op.
Maak op blad 3 een tabel waarin het aantal inwoners per km2 per Duitse deelstaat wordt berekend. Maak ook daarbij een diagram. Beantwoord de vraag: "Welke Duitse deelstaat is het dichtst bevolkt?" Neem het antwoord in je werkblad en sla het geheel weer op.
Zoek gegevens van een ander land, bijvoorbeeld de oppervlaktes en de aantallen inwoners van de twaalf provincies van Nederland, of de oppervlakte en de bevolkingsaantallen van de landen die deel uitmaken van Groot-Britannië, of zoiets... Misschien heb je iets aan de in dit practicum genoemde site, maar je kunt ook een zoekmachine inschakelen, of de gegevens via je Bosatlas proberen te vinden.
Maak een nieuwe Excel-werkmap met tabellen en diagrammen bij deze gegevens en beantwoord een onderzoeksvraag. In het voorgaande voorbeeld was dat de vraag: "Welke Duitse deelstaat is het dichtst bevolkt?" Sla de werkmap onder een geschikt gekozen naam op. Laat eventueel alles door je leraar controleren.
Math4all
Ik wil mij aanmelden voor: